Sampo Lassila NARINKKA

Sampo Lassila NARINKKASampo Lassila (kontrabasso, sävellykset), Harri Kuusijärvi (harmonikka), Aleksi Trygg (alttoviulu)

NARINKKA-yhtyeen musiikki on Sampo Lassilan säveltämää uutta, suomalaista, omaperäisesti jazzin, kansanmusiikin ja kamarimusiikin rajamailla liikkuvaa kaupunkien kansanmusiikkia – suomalaista maailmanmusiikkia, jonka polttopisteessä ovat melodinen tarinankerronta ja soittimellinen ennakkoluulottomuus. Melodiat ovat kantava voima Narinkan musiikissa – ne kuljettavat musiikin tarinoita, joihin muusikkojen persoonat ja improvisaatio lisäävät koko keitoksen suolan.

Kolmen soittajan haastava kokoonpano, ”trio, kokoonpanojen kruunaamaton kuningas”, jättää tilaa sellaisille äänenpainoille, jotka useimmiten jäävät äänimäärän alle.

Sampo Lassilan säveltämän musiikin juuret löytyvät Suomesta ja itäisen Euroopan kansojen musiikkikulttuureista, joihin on aikojen kuluessa jo sinänsä liittynyt paljon vaikutteita eri alueiden kulttuureista. Tähän lisätään moderni käsitys jazzista, sen monimuotoisuudesta ja ilmaisusta yhteydessä musiikin juuriin.

Suomea ja sen eri ilmenemismuotoja ei liimata eurooppalaisen folkperinteen päälle, vaan elementit houkutellaan toistensa sisään hennoin liikkein, huumoria unohtamatta. Jazzmusiikin genreä lähestytään uudesta, suomalaisesta ja eurooppalaisesta, modernista, mutta melodiikkaan nojautuvasta näkökulmasta. Hieman retronäkökulmasta katsottu nykypäivä, suomalaisjunttius ja rento tuulipukutyyli lyövät kättä eurooppalaisen mausteisen musiikkikulttuurin kanssa. Mukaan hyppäävät myös muiden musiikinlajien keinot ja värit sekä improvisaatio. Jokunen perinteiseen kansanmusiikkiohjelmistoon kuuluva kappale yhtyeen repertuaarissa saa omanlaisensa Suomi-sillan mukaansa.

Trion musiikin pohjalla on myös Lassilan ajatus suomalaisesta kaupunkien kansanmusiikista: Helsinki oli jo 1900-luvun alkupuolella hyvin monikulttuurinen kaupunki. Mm. venäläiset, juutalaiset, tataarit, romanit, saksalaiset, Euroopan kansat, puhumattakaan täällä vierailleista jazzmuusikoista – kaikki toivat oman värinsä Helsingissä tuolloin eläneeseen monimuotoiseen vapaaseen musiikkikulttuuriin. Narinkan musiikin pohja löytyy tuosta kansanmusiikillisesta kaupunkikulttuurista, jossa urbaanit monikulttuuriset vaikutteet ja perinne sulautuvat suomalaiseen sielunmaisemaan ja värittyvät omalla, erikoisella tavallaan.

Sampo Lassila NARINKAN musiikki perustuu inhimillisen musiikin intiimille puhuttelevuudelle. Sille hienolle hetkelle, kun muusikko ja kuulija oikeasti ja toivottavasti kohtaavat. NARINKAN musiikissa halutaan kertoa tarinoita – suomalaisia tarinoita, meidän tarinoitamme.

Narinkan perusti Sampo Lassila vuonna 2010. Nykyisessä kokoonpanossaan yhtye on esiintynyt kesästä 2012. Esikoisalbumi ”Suomiklezmer” ponkaisi suoraan World Music Charts Europen listalla neljänneksi ja pysyi Top20-listalla 3 kuukautta. Levy on myös saanut erinomaisia arvioita sekä kotimaassa että ulkomailla.

Yhtye on esiintynyt tiiviisti Suomessa mm. Helsingin Juhlaviikoilla Huvilateltan konserttisarjassa sekä useilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa. Ulkomailla yhtye on esiintynyt Saksassa ja sekä Islannissa.