Eija Kankaanranta

Eija Kankaanranta

Kuva: Maarit Kytöharju

Eija Kankaanranta tunnetaan kantelemusiikin uudistajana. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta maisteriksi vuonna 2000 ja tohtoriksi vuonna 2009. Konserttikanteleen lisäksi hänen instrumenttejaan ovat sähkökantele, vasaradulcimer ja erilaiset pienkanteleet. Kankaanranta työskentelee kanteleensoiton ja kamarimusiikin opettajana Sibelius-Akatemiassa.

Kankaanranta on kantaesittänyt muun muassa Lotta Wennäkosken, Asta Hyvärisen, Juhani Nuorvalan ja Jukka Tiensuun teoksia. Hän on soittanut kamariorkesteri Avantin, Pori Sinfoniettan, Joensuun kaupunginorkesterin, Suomalaisen barokkiorkesterin ja Nederlands Blazers Ensemblen solistina. Hän on toiminut myös orkesterimuusikkona mm. Tapiola Sinfoniettan, Zagrosin ja Uusinta Ensemblen sekä ruotsalaisen Ensemble Ars Novan riveissä. Oopperan soitinyhtyeessä hän soittaa konserttikanteletta sekä 15- ja 5-kielisiä kanteleita. Kankaanranta esiintyy myös improvisaatioduona saksofonisti Esa Pietilän kanssa ja soittaa bluesia ja kansanmusiikkia fuusioivassa Juurakko-yhtyeessä.

Maaliskuussa 2016 sai Alankomaiden oopperassa kantaesityksensä kahdesta Kaija Saariahon pienoisoopperasta muodostuva Only The Sound Remains, jossa Eija Kankaanranta soitti keskeiset kanteleosuudet teosta varten rakennetuilla kuudella erikoisviritteisellä soittimella.