Urjalan Sanomat

Urjalan SanomatUrjalan Sanomat on itsenäisen Suomen ikäinen paikallislehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi juuri ennen joulua 1917. Tänä syksynä vietetään siis satavuotisjuhlia, ja Seppo Pirhosen toimittama mittava historiikki julkaistaan 1.12.

Suomen itsenäistymisen tienoilla perustettiin paljon paikallislehtiä. Luotettava kirjallinen tieto tuli tarpeeseen, kun liikkeellä oli runsaasti huhuja ja pinnan alla muhivat jo vuoden 1918 tapahtumiin johtaneet ristiriidat.

Urjalan Sanomien toimitusajatus ja omistuspohja ovat kestäneet aikaa: lehti on edelleen urjalalaisten omistuksessa ja sisällön pääpaino Urjalan asioissa ja ilmiöissä. Lehteä luetaan silti paljon muuallakin, sekä muissa osissa Pirkanmaata että etenkin pääkaupunkiseudulla. Siellä on paljon Urjalan kesäasukkaita, jotka ovat hyvin sitoutuneita mökkipaikkakuntaansa ja kiinnostuneita Urjalan tapahtumista.

Urjalan Sanomien toimitus on kolmihenkinen: tuoreen päätoimittaja-toimitusjohtajan Heli Lehtelän lisäksi sisältöä tuottavat Minna Mäkelä ja Iiro-Pekka Airola. Konttorin puolella työskentelee kaksi henkilöä: ilmoitusvalmistuksesta vastaa Heli Kettunen, ilmoitusmyynnistä ja tilausasioista puolestaan Maarit Rimpinen. Toimituksessa työskentelevät tällä hetkellä myös harjoitteluaan tekevä Tuukka Saari ja juhlalehden taittaja Sari Utriainen. ”Meillä on toimituksessa ammattitaitoinen porukka, jonka kanssa on hyvä tehdä työtä”, Lehtelä kiittelee.

Päätoimittaja nimeää lehdenteon tärkeimmäksi ohjenuoraksi laadukkaan ja luotettavan uutisoinnin, journalistin ohjeita kunnioittaen. Toinenkin johtotähti on pysynyt samana lehden perustamisesta asti: Urjalan Sanomissa tehdään parasta paikallista. ”Paikallislehti pystyy seuraamaan esimerkiksi kunnan ja seurakunnan prosesseja huomattavasti lähempää kuin maakuntalehdet. Paikalliset asiat on uutisoitava hyvin ja kiinnostavasti, välillä hauskastikin”, Lehtelä muistuttaa. ”Jos teksti on kapulakielistä ja epäselvää, lukijat kaikkoavat.”

Sanomalehtialan nykyisissä paineissa paikallislehdet ovat vahvemmilla kuin muu printtimedia. ”Lukijasuhde on tiivis, palaute tulee nopeasti, tunnemme asiakkaamme hyvin ja pystymme palvelemaan heitä tehokkaasti. Siitä on pidettävä kiinni”, Lehtelä painottaa.

Paikallislehdellä on merkittävä rooli kunnan imagon luomisessa. Kun kehuttavaa on, niin varmasti kehutaan. Toisaalta vaikeistakin asioista on puhuttava niiden oikeilla nimillä. Lehtelä pitää Urjalaa monipuolisena kuntana, jossa tapahtuu paljon. Uutispulasta ei siis ole pelkoa.