Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy

Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila OyKuusitoista vuotta Urjalan Hakkilassa toiminut Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy suunnittelee pääasiassa julkisia rakennuksia ja sellaisten korjauksia. Yrityksessä työskentelee neljä arkkitehtia, kaksi suunnitteluassistenttia ja alan opiskelijoita. Entisessä kyläkoulussa sijaitsevaan viihtyisään toimistoon ajelee arkipäivisin väkeä sekä Tampereelta, Loimaalta, Akaasta että Hämeenlinnasta.

”Emme tee ’tähtiarkkitehtuuria’ vaan tavallisia käyttörakennuksia, usein kouluja, joissa tilatarpeet pyritään ratkaisemaan mahdollisimman hyvin, vaikka resurssit ovat usein varsin niukat ja joudutaan tyytymään minimiin. Koen henkilökohtaiseksi haasteekseni tehdä työtä yhteiskunnan hyväksi. En halua leikitellä veronmaksajien rahoilla, ja siksi emme suunnittele asiakkaan ylläpidettäviksi kalliita virityksiä, jotka vaativat paljon korjauksia ja huoltoa.”

”Asiakkaan ei tarvitse miettiä, mihin jääkaappi tai siivouskomero laitetaan. Yksi vahvuuksistani on kyky kaivaa esiin toiveet ja tulkita niitä. Pyydän asiakkaita kertomaan, mitä he tiloissa tekevät ja miten toimivat. Onnistumisen kokemuksia tulee, kun saan sovitettua alussa ristiriitaisilta tuntuvat tavoitteet yhteen. Työ on monipuolista, ja yrittäjänä saan olla hankkeissa mukana alusta loppuun asti. Olen vain yksi osa tiimiä. Ryhmätyöhön osallistuvat yhtä lailla myös tilaaja, käyttäjät ja omat työntekijäni.”

”Kun muutin Urjalaan, toiveina olivat lyhyt työmatka ja itsenäinen työskentelytapa”, Mikko kertoo. ”Viihdyn maalla edelleen, ja Urjalasta on lyhyt matka Helsingin, Turun ja Tampereen kulttuuririentoihin. Käymme usein oopperassa, teatterissa, taidenäyttelyissä ja konserteissa. Nautin etenkin oopperasta, sillä se tempaa mukanaan aivan toiseen maailmaan.”

Vapaa-aikaan mahtuu myös liikuntaa: maratoneja Mikko on juossut niin monta, ettei enää pysy laskuissa. Ennätyksensä 3.19 hän juoksi 49-vuotiaana Kööpenhaminassa. Eksoottisin kokemus on New Yorkin maratonilta, jossa vaaleat kutrit ja paidanrintamukseen kyhätty siniristilippu kirvoittivat yleisöstä kommentin: ”Hurry up, Jesus!” Forssan maratonilla Mikkoa sentään luultiin vain joulupukiksi.

”Harrastan myös yhteiskunnallisia asioita: kuulun kirkkoneuvostoon ja kunnan tekniseen lautakuntaan. Työssä on apua, kun tietää miten hankkeet kannattaa tahdistaa kuntien päätöksentekoprosesseihin.”

Urjalaan vuoden 2017 alkupuolella valmistuva yhtenäiskoulu on Mikon suunnittelema. ”Se on vaikeampi pala kuin monet muut työt, koska lopputulosta joutuu jatkuvasti katselemaan ja kestämään kritiikin omalla paikkakunnalla. Jotain yllättävää haluan näihin kantti kertaa kantti -käyttörakennuksiin aina keksiä: Urjalan yhtenäiskouluun on haettu luonnonvaloa, pitkiä näkymiä, ja kaiken keskellä on avara päätila.”