J. Mettänen Oy

J. Mettänen OyJuha ja Tiina Mettänen pyörittävät yritystä, jolla on kaksi hyvin erilaista toimialaa:
Liikenne Mettänen kuljettaa eri-ikäistä väkeä paikasta toiseen, Hautaustoimisto Mettänen puolestaan on omaisten tukena, kun on aika saatella ihminen viimeiselle matkalleen.

Kaikki sai alkunsa hautaustoimistosta, jonka Juhan vanhemmat Arja ja Matti Mettänen perustivat yli 50 vuotta sitten Punkalaitumelle. Urjalaan siirryttiin vuonna 1963 ja nykyiseen toimipaikkaan Vanhainkodintielle viisi vuotta myöhemmin. Tiina on ollut mukana vuodesta 1989 lähtien. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja, mutta totesi pian, että selkeintä on työskennellä perheyrityksessä. Nykyisin Juha vastaa Liikenne Mettäsestä ja Tiina hautaustoimistoista, joita on Urjalan lisäksi myös Punkalaitumella ja Sastamalassa. Tiina hoitaa myös J. Mettänen Oy:n koko taloushallinnon.

”Kohtaan työssäni surevia ihmisiä. Läheisen menetettyään moni on armottoman avuttomassa tilassa. Silloin empatiakyky ja hienotunteisuus ovat tarpeen”, Tiina toteaa. ”Ihmiset ovat jo oppineet luottamaan näissäkin asioissa ammattilaiseen ja antavat itselleen luvan päästä vähän helpommalla. On kuitenkin selvästi tärkeää, että asiakkaallekin jää jotain pientä hoidettavaa. Se auttaa surutyössä. Pyrin tekemään omaisten elämän vaikeimpiin kuuluvasta päivästä edes vähän valoisamman. Käytännön järjestelyjen ohessa tulee usein puhuttua paljon muutakin. Parasta työssäni ovat omaisten kiitokset, kun kaikki on sujunut heidän toiveittensa mukaan.”

Liikenne Mettäsen puolella arkinen meno on hektisempää. Kuljettajia on toistakymmentä. Aamulla haetaan ensin lapset kouluun kunnan kaukaisimmistakin kolkista. Päivän mittaan asiakkaiden ikähaitari laajenee, sillä painopiste on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan kuljetuksissa: viedään vanhuksia lääkäriin ja laboratorioon, muistisairaita päivätoimintaan. Iltaisin ja viikonloppuisin on tilausajoja. Juha ottaa tilaukset vastaan ja suunnittelee ajot. Puhelimessa kuluu paljon aikaa, koska varsinkin vanhusten ajoihin tulee usein muutoksia.

”Kun päivän mittaan antaa kaikkensa ja on intensiivisesti ihmisten käytettävissä, koti-illat ovat tärkeää vastapainoa”, Tiina kertoo. ”Luemme ja katsomme telkkaria, elämme perusharmonista elämää. Juha on juuri aloittanut äijäjoogan. Pyöräilemme ja liikumme, matkustelemme kun siihen on mahdollisuus. Pari kertaa vuodessa tulee käytyä teatterissa, ja konsertitkin kiinnostavat. Nyt kun on lasten aikuistuttua aikaa, olen aloittanut taas pianonsoiton, josta oli aikoinaan vähällä tulla ammatti.”

”Toivomme että Urjala saa Urjala soikoon! -festivaalin myötä runsaasti näkyvyyttä”, Tiina sanoo. ”Tapahtuma sopii mainiosti perinteisen kirjallisuusfestivaalin täydennykseksi, ja se järjestetään hyvään aikaan – marraskuussa ei ole paljon muuta hässäkkää. Sponsoreina haluamme olla mukana rakentamassa Urjalaa kulttuuripitäjäksi!”