Eräsalon Kirjapaino Oy

Eräsalon Kirjapaino OyEräsalon Kirjapaino Oy:n offset- ja digipainokoneet käyvät vankassa punaisessa tiilirakennuksessa Tampereen Hatanpäällä. Vankka ja pitkä on yrityksen historiakin: Arvi Eräsalo aloitti liiketoiminnan jo vuonna 1933. Kuusikymmentäluvun puolivälissä kirjapaino siirtyi Röngän suvun omistukseen. Nykyinen toimitusjohtaja Markku Rönkä tuli taloon kokopäivätoimiseksi painajaksi ja kirjanpitäjäksi vuonna 1990 otettuaan sitä ennen tietysti jo kesätyöläisenä tuntumaa perheyrityksen toimintaan.

Nykyisin Eräsalon Kirjapainossa häärii seitsemän henkilöä, myös Markun oma poika Werner, joka edustaa jo neljättä Rönkä-sukupolvea. Pisimmistä asiakassuhteista Markku on aiheestakin ylpeä: ”Olemme painaneet Tampereen Teatterin käsiohjelmat vuodesta 1964 lähtien, ja kertaakaan ne eivät ole myöhästyneet ensi-illasta!” Eräsalon Kirjapainosta ovat peräisin myös Pentinkulman päivien ja tietysti Urjala soikoon! -festivaalin painotuotteet julisteista käsiohjelmiin.

Digimaailman uhka on leijunut painotuotteita valmistavien yritysten yllä jo vähintään kymmenen vuotta. ”Paperin määrä on kuitenkin vain lisääntynyt”, Markku naurahtaa. Määrällisesti merkittävin tuoteryhmä ovat mainospainotuotteet, uusimpien joukossa osoitteelliset suorapostitukset. Myös käyntikortteja ja yritysten logoilla ja muilla visuaalisilla elementeillä kustomoituja kirjekuoria painetaan yhä paljon.

Yrittäjän vähäinen vapaa-aika kuluu golfin parissa (tasoitus on hyvä!) ja kuntosalilla. Omakotitalossa riittää tietysti aina pientä fiksattavaa. Kulttuuriharrastustensa niukkuutta Markku hieman harmittelee ja paljastaa, että aikoo tulevaisuudessa käydä useammin teatterissa. ”Koska teatterista lähden aina hyvällä tuulella.”