Blogi

Äärirajoille

Laura Jänisniemi

elokuu 29th, 2014

0 Comments

Teemu Kupiainen

Kuva: Stefan Bremer

Perjantai-illan 12.9. myöhäiskonsertissa käyvät keskustelua materia ja ilma. Modernimmat säveltäjät vetävät kiinni konkretiaan, mutta Bach nostaa aina takaisin ilmaan. Musiikki muodostaa emotionaalisen kaaren, joka vie tunnetilasta toiseen. Bach puhdistaa aistit ”ruokalajien” välissä. Vaikka myös Bachin musiikki vetoaa voimakkaasti tunteisiin, se käsittelee enemmän abstraktista aikaa, asettuu hengen puolelle.

Säveltäjät on valittu esiintyjien mieltymysten mukaan: Anna-Liisa Bezrodnylta virolaista Sumeraa, Lilli Maijalalta viimeinen osa Kurtágin Jelek 5:sta. Ligetin alttosoolon Lamento-osa sisältää jo itsessään voimakkaita vastakkaisia tunnetiloja. Gusse (Jan-Erik Gustafsson) on esittänyt paljon Esa-Pekka Salosen Yta III:a. Se on hyvin virtuoosinen, varsinaista ”heviselloilua”. Schnittken kappale on oma valintani.

Toivon että konsertti antaa mahdollisuuden erilaiseen näkemiseen ja kuulemiseen. Kokonaisuuden tunnemme etukäteen vain Stefan Bremer ja minä. Kuuntelimme kappaleet yhdessä YouTubesta, Bachit soitin itse. Steffe on valinnut kuvat – vain Bachin osalta esitin muutamia toiveita. Muut taiteilijat ovat yleisön kanssa samassa asemassa: kokemassa jotain ihan uutta.

Teemu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *